Makan
Kenyumah
Kisah ini ada
kaitannya dengan kilang memproses serpihan kayu bakau di Kampung kami.
’Kenyumah’ ialah
sebutan orang Melanau untuk sejenis hidupan habitat hutan bakau yang terdapat dalam batang kayu
bakau. Bentuknya panjang seolah-olah
cacing dan mempunyai muncung yang tajam dan keras seumpama bentuk jarum untuk
injection. Sebenarnya kenyumah ini
mendiami kawasan paya bakau dan
muncungnya yang tajam itu digunakan untuk menebuk batang bakau. Aku tidak tahu nama saintifik untuk kenyumah
ini.
Semasa kilang
serpihan kayu bakau rancak beroperasi, selalu juga Anjang Ade membawa balik
kenyumah ke rumah kami. Kenyumah
tersebut dibersihkan dan dibuang isi perutnya yang terdiri daripada tanah liat
paya bakau. Muncungnya yang tajam itu
dibuang. Selepas dipotong kecil-kecil, ia dimasak samada dimasak secara tumis
atau rebus dicampur lada sulah. Rasanya
enak dan seakan-akan rasa isi lokan.
Aku pernah
memakan kenyumah itu mentah-mentah bersama sagu. Aku berbuat demikian setelah mendengar cerita
beberapa orang dewasa bahawa kenyumah juga sedap dimakan mentah-mentah. Malahan pegawai-pegawai Jepun yang menjaga operasi kilang mereka di Kampung kami juga dikatakan turut sama makan kenyumah mentah. Oleh kerana perasaan ingin mencuba yang
membuak-buak, aku pun turut makan. Hhmmm...rasanya enak juga, namun itulah kali
pertama dan terakhir aku makan kenyumah mentah!
Aku tidak ingat
bila kali terakhir aku melihat dan makan kenyumah. Agaknya kenyumah sudahpun pupus dari dunia
ini dek pencemaran hutan paya bakau yang berleluasa kini.
Aku mendapat
tahu, beberapa tahun yang lepas, ada aktiviti menanam anak-anak bakau
dijalankan oleh penduduk Kampung Rejang bersama pihak Jabatan Hutan. Semoga ia berjaya...
Aku: Sudah lama tak melihat kenyumah
No comments:
Post a Comment